1 Kasım 2013 Cuma

Girişimcilik Öyküleri ( Gökhan KANTARCIGİL / Kolombiya )


Kolombiya’da özellikle inşaat sektörü için büyük fırsatlar olduğunu öne süren Gökhan Kantarcıgil, bölgenin gelişmekte olan Kolombiya’nın fırsata çevrilebileceğini ekliyor. 

Madencilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bölge ülkeleri, Avrupa ve Türkiye’de termik santral ve çimento fabrikalarına termik kömür tedarik ediyoruz. Şirketimiz Kolombiya’da 2008 Eylül’ünden itibaren faaliyet gösteriyor. Bogota’da ofisimiz var. Şu anda kendimize ait bir maden yok ancak kendi madenimizi açacağız, araştırıyoruz. Kolombiya yeraltı kaynakları bakımından çok zengin bir ülke. Ülkenin en büyük ihraç kalemi kömür. Yabancı sermaye çekmeye başladılar. Hem Atlantik hem de Pasifik okyanusuna kıyısı olması nedeniyle farklı coğrafyalara hitap edebiliyor. Biz de dünyadaki enerji hammaddesi ihtiyacının daha da artacağını düşünerek Kolombiya’nın ülke potansiyeli yüksek ve bakir olduğu için bu ülkeye yatırım yaptık. Globalleşen dünyada aslında ülkeler bazında zorluklarda benzerlik göstermeye başladı. Eğer ülkede yerel olarak ilişkileriniz güçlü değilse ve dilini bilmiyorsanız hangi ülkede iş yaptığınız çok farketmiyor.

Kolombiya son 6 yıldır ciddi bir ekonomik hamle içinde. Bizim sektörümüz olan madencilik bunlardan biri. Özellikle Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerin şirketlerinin Latin Amerika’da çok faal olarak bu konuda çalıştıklarını görüyoruz. Türkiye’nin enerji hammaddesi bakımından fakir bir ülke olduğu düşünülürse Kolombiya çok öne çıkıyor. Bunun dışında ülkede önümüzdeki 5 sene içinde 30 milyar dolara yakın alt ve üst yapı yatırımları yapılacak. Otoyollar, havalimanları, limanlar yapılacak. Türkiye’deki inşaat şirketleri için büyük fırsatlar var. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenler için de iyi fırsatlar barındırıyor. Kolombiya aslında 45 milyonluk gelişen nüfusu ile pek çok alanda iyi bir pazar. Türk şirketleri son yıllarda ihracat hamlesi içinde. Ancak bunun kalıcı olması pazarın içinde sürekli olmak ile mümkün. Gelişmiş ülkelerin yıllar önce yaptığını biz bugün yapmaya başladık. Ama hızlı öğreniyoruz. Türk şirketlerinin pratik ve hızlı servisi pazarda kalıcı olmalarını sağlıyor. Türk işadamları için Türkiye’de aynı işi yapan bin şirket olacağına herhangi bir ülkede bu işi yapan ilk şirket olmak büyüme açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Dünya Türk Girişimciler Kurultayı çok iyi bir organizasyon. İşadamlarının birbirini tanıması ve Türkiye merkezli daha büyük ticaretlerin yapılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda farklı bir ülkede başarılan bir iş bizim açımızdan da örnek olacaktır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder